Ontstaan

Dokumentatiecentrum voor  Aalst  Karnaval
Opgericht op 1 februari 1985.

Carnavalskroniek

Het ′Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval′ vzw., afgekort DAK vzw. werd opgericht in 1985 door wijlen Stefaan Vinck, wijlen Cyriel Temmerman en door Antoine Van der Heyden. De vereniging draait al meer dan 40 jaar op volle toeren met de uitgave van de vijfjaarlijkse carnavalskronieken, waarvan de meest recente realisatie ′Het Aalsters Carnavalsboek 2016-2020′ is verschenen op 22 november 2020 en werd voorgesteld ten huize Salons Caelberg aan het publiek dat zich van een exemplaar had verzekerd door voorintekening. De eerste kroniek behandelt de periode van 1975 tot 1985, verscheen in 1985 en is helaas niet meer verkrijgbaar sinds 2019 opnieuw verkrijgbaar via de webshop. Anno 2025 zijn ALLE DAK uitgaven opnieuw verkrijgbaar via print-on-demand formule in onze webshop!

Fotowedstrijd

Het DAK organiseert jaarlijks een succesvolle Nationale Fotowedstrijd rond het thema „Aalst Carnaval in Kleur„ met een daaraan verbonden digitale fototentoonstelling en een proclamatie van de laureaten, in samenwerking met het stadsbestuur van de stad Aalst. Dit belangrijk evenement vindt traditioneel plaats enkele weken na carnaval in een gekende Aalsterse gelegenheid. Tientallen fotoliefhebbers uit alle hoeken van het land en daarbuiten nemen deel aan de wedstrijd. Een jury bestaande uit vakmensen werkzaam in de fotografiewereld en doorgewinterde carnavalisten uit eigen vereniging beoordelen de ingestuurde werken. De bekroonde foto's kunnen opgenomen worden in de vijfjaarlijkse carnavalskronieken van DAK.

Fotoboek

Naast voormelde fotowedstrijd die overigens in 2025 voor de 27e keer werd georganiseerd, produceert DAK ieder jaar full color fotoreportages over de afgelopen zondag- en maandagstoeten ( reeds te koop aangeboden vanaf carnavalsdinsdag! ) in A5-brochurevorm, alsook fotoalbums, carnavalsmedaillons, diverse brochures.

Eind 2013 werd een eerste deel van een gloednieuwe serie kunstfoto- en kijkboeken in oblong formaat gepubliceerd, te beginnen met het thema: ′gezichten, karikaturen en piepschuim koppen′, onder de welluidende naam ′Koppig Carnaval′.

In 2018 verscheen het tweede deel ′Grime en kostumering′ waarin de prachtige kreaties, afwerking en finesse te zien is waarmee onze Aalsterse Karnavalisten gekleed en getooid gaan.

Tenslotte doopten we op 2 december 2023 ons derde en laatste deel met de naam ′De Voil Ediesje′ met, hoe kan het anders, hoofdthema ′De Oilsjterse Voil Jannet′. Een boek met alle facetten maar vooral sfeerbeelden van onze Aalsterse trots in volle glorie.

Laatste? Met enig chauvinisme moeten we toegeven dat de aanvragen, voorstellen en lokroep steeds luider klinken om een vierde deel te ontwerpen ter illustratie en documentatie van ons enig carnaval. De exacte inhoud blijft nog een geheimpje, maar achter de schermen wordt reeds druk genegocieerd...

Doel en doelgroep

Voor het ′Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval′ is het vastleggen en het memoriseren van de carnavalsesbattementen van kapitaal belang. Vastelauved te Aalst leeft en blijft de Aalstenaars inspireren. Ze hebben immers door de eeuwen heen bewezen uit het goede hout gesneden te zijn. Ze bundelen met veel inzet en enthousiasme de geesten en de krachten om die typische Aalsterse carnavalsspirit te handhaven en ver buiten de stadsgrenzen uit te dragen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave.